Geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’de, bölgede ve dünyada önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye Temmuz ayında başarısız bir darbe girişimini ve başarılı bir darbeyi birlikte yaşadı. 20 Temmuz darbesi ile ülkede süresi belli olmayan Olağanüstü Hal ilan edildi. Darbenin daha birinci ayında her meslekten on binlerce kişi işten atıldı, sendikalar kapatıldı, binlerce insan tutuklandı, gözaltı ve işkence süresi 30 güne çıkartıldı. Gülen cemaatine yönelik saldırı kısa sürede gerçek hedefine, Kürt özgürlük hareketine, Kürt halkına ve işçi sınıfına yöneldi. Kısaca daha önceki askeri darbelerde neler yaşandı ise 20 Temmuz darbesinde de aynısı yaşanıyor. Söz ve Eylem’in bu sayısında darbe ile ilgili iki yazı yer alıyor. 17 Temmuz’da kaleme alınan “20 Temmuz darbe girişimi” başlıklı yazı, darbe ile ilgili ilk değerlendirmeleri içeriyor.
İkinci yazı 15 Temmuzdan 20 Temmuz’da uzanan süreci ve Sosyalist hareketin darbeyi ilişkin yaklaşımlarını ele alıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sadece Türkiye’de değil bölgede ve dünyada önemli gelişmeler oldu. Ukrayna krizi yeniden alevlendi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da paylaşım bütün şiddetiyle sürüyor. Pasifik ısınmaya devam ediyor. Suriye’nin paylaşımı savaşı Türkiye’nin askeri müdahalesiyle yeni bir boyut kazandı. Türkiye Suriye’de baştan beri istediğini sonunda kısmen de olsa elde etti. Washington, Moskova, Brüksel, Tahran ve Şam’da yürütülen yoğun diplomasi ile göçmen sorununun Suriye topraklarında çözümü karşılığında Türk ordusunun Cerablus’a girmesine karar verildi. Türk ordusu Kuzey Suriye’deki 3 4 Kürt kantonları arasına bir kama gibi sokuldu. Türk devletinin, elde ettiği bu fırsatı Kürt halkına karşı yürüttüğü imha savaşını daha da geliştirmek için kullanacağından kuşku yok. Bu sayımızda emperyalist dengelerdeki değişim ve bunun sonuçlarından biri olan İngiltere’nin AB’den ayrılmasını Brexit başlığıyla ele aldık. Ayrıca “Emperyalizmin Yüzyılı” başlıklı üç bölüm sürecek yazı dizisinin ilk bölümünü yayınlıyoruz. Bu yazıda 1900’den bu güne emperyalist sistemde ortaya çıkan değişimler ve bunların sınıf mücadelesine yansımaları ele alınıyor. İlgi çekeceğini umuyoruz. Yine günümüzde emperyalizmin geliştirdiği yeni savaş stratejilerini konu alan “Mega kentler ve ABD ordusu” başlıklı uzun bir çeviri yazısını okurlarımıza sunuyoruz. 4. Sayımızda ayrıca, 3. sayıda yayınladığımız “Aşamalı Devrim Teorileri” ile ilgili yazı dizisinin ikincisinde Türkiye’deki MDD tezi ele alınıyor.
Son olarak Yusuf Erdem’in kaleminden “çok okunan, kitapları tekrar tekrar basılan ve çok sevilen bir yazar; gerçekçi edebiyatımızın büyük romancısı, öykü ve oyun yazarı.”Orhan Kemal’i ölümünün 46. yıldönümünde okurlarımızla buluşturuyoruz.
2017’de buluşmak dileğiyle…
Kitabı .pdf Formatında İndirmek İçin Tıklayınız >
kitap04